НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

66. БУДНИ ДА БЪДЕМ! (бр. 19, 19.V.1930 г.)

ТОМ 21
Алтернативен линк

66. БУДНИ ДА БЪДЕМ! (бр. 19, 19.V.1930 г.)


(В. „Ратник на свободата”, бр. 19, 19.V.1930 г., София, стр, 1)



„Разумният человек живее в тоя и в оня свят едновременно, а

глупавият - никъде.


Ако вие мислите, чувствувате и действувате право, то е благо

най-първо за вас и за вашите приятели и после - за окръжаващите

ви.”




Силата на банкерина е в неговата каса; на военния - в неговото оръжие; на учения - в неговото знание.

Но кога?

Когато умеят разумно, на място да ги употребяват. Ако банкеринът пилее парите, военният убива брата си, ученият говори на невежи, които не разбират - това е прахосване на време и труд.

А истинската наука е само това, което е потребно за живота - другото е товар. И ако днес има учени, които сами не знаят как да живеят правилно - камили са те, които носят ненужен товар, а не учение. Сами не са щастливи - и на другите път към щастие не знаят да покажат.

Напразно жадните протягат ръце към тях - самите те с празни души се реят по света... А според въдицата е и рибата: на големите въдици - големи риби се ловят.

Днес хората ламтят за много. Но много дават само тия, които не дават своето.

И които вземат, винаги трябва да помнят, че има добро, което е привидно добро, както и има зло, което е привидно зло.

Истинското добро е това, което е направено с любов. То винаги съдействува за творчество в живота, носи устрем, широта, благо не само лично на един човек.

Светът днес е изправен отново пред изпитания. Кървавите стълкновения между братята-хора - кошмар на недалечно минало, се прозират като възможно близко бъдеще.

Агентите на тъмнината, подпомогнати от невежеството на тълпите, подхранват техните долни инстинкти, като ги труфят с красиви думи, за да накарат человеците да направят това, на което и животните се противят: да отидат спокойно на едни касапници... Будните навсякъде трябва да се сплотят, да вдигнат глави мощно и в името на Христовата любов да поискат за своите братя свобода и човещина. Да, повече свобода и човещина са нужни днес! Будни да бъдем!


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ